Letos máme opět hodně jablíček. Nevím jak vy, ale u nás zase lomíme rukama " Co s tím budeme dělat?!" Já tedy nelením, sbírám, peču a povidluju :-) Povidla miluji. To je prostě něco, čemu neodolám a přitom domácí příprava nemusí být vůbec náročná.
Dle tohoto receptu připravuji i hrušková povidla, kam ale dávám jiné koření.
Háčkované kloboučky tomu dodávají přesně tu atmosféru, kterou mám ráda.
Jestli jste právě dostali chuť na povidla, není v tom žádný problém, recept je jednoduchý:
2kg jablek (hrušek)
300g drobného cukru
mletá skořice
( na hrušky: 1 lžička skořice, bydyán, mletý hřebíček - dle chuti)
1 vanilkový cukr
2 lžička kyseliny citronové
Jablíčka (hrušky) oloupeme a zbavíme jádřinců. Pokrájíme na kostky a nasypeme do velikého pekáče, přidáme ostatní ingredience. Zpočátku nemícháme. Všeobecně mícháme málo.Vložíme do trouby předehřáté na 90°C a necháme 6-8 hodin péct. Občasně prmíchámě ( asi ta 4x ). Máte-li rádi jemná povidla, pak je před dokončením, pomixujte tyčovým mixérem. Pokuď rádi hrubší, s kousky jablíček pošťouchejte je šťouchadlem na brambory a dodělejte.
Povidli plníme suché skleničky a víčkujeme vyvařenými horkými víčky.
Já ještě pro jistotu, dávám skleničky zatáhnout do trouby, takže přidám teplotu na 115°C, do malého pekáčku dám utěrku, trochu vody a do ní nastavím skleničky. Jako když v troubě zavařujete. A nechám cca 15 min.
A to je celé kouzlo našich povidel.
Ještě mi chybí cedulička, ale to si dodělám až po návratu domů, protože mne nyní čeká balení a ve 3 hod ráno odjezd do Prahy a následně do Holandska. Vy kdo jste ke mě chodili na můrčin blog, víte, čím se zabývám, co je můj koníček. Těm co tápou prozradím, že se zabývám historií a mimo jiné jezdím rekonstrukce bitev z období 30ti leté války. Takže hurá pod stan a do kostýmu. Tato je akce je veliká a chcete -li se podívat stačí kliknout a pokochat se :-)
Tím to se s vámi na pár dní loučím a budu se moc těšit, až se tu zase pěkně sejdeme :-)
Krásné dny všem přeje Evča
Evi,
OdpovědětVymazattak a jdu na ty povidla-neboť už mne nebaví krájet jablíčka do sušičky na křížalky, které pořád statečně ujídám!! :o)))
A s háčkovaným kloboučkem, to je prostě ono!!!
Tak moc děkuji za recept.
Měj se moc hezky na cestách
a krásně bojuj!!
Jarka
Jablíčka mám také moc ráda,ale mi jablůnku ještě nemáme:-(
OdpovědětVymazatEvčí, koukám, že taky syslíš na zimu :-) Jablkopovidla vypadají lákavě a nejspíš si udělám pár skleniček.
OdpovědětVymazatDěkuju za pozvání na nový blog i príma recept.
Opatruj se na cestách a užij si to. Páááá. Lenka
Taky nevím co z jablkama. Dělám něco mezi povidlama a marmeládou a dá se to použít i jako jablečná přesnídávka. Ale povidla , ta pravá nefalšovaná taky vyzkouším.
OdpovědětVymazatA přeju ti šťastnou cestu do dalekých krajin.
Evi, také doma 'povidlujeme'. Ale já připravuji povidla jinak. Oloupaná jablíčka rozstrouhám na jemném struhadle, na mírném ohni odvařím a na konec ocukruju podle chuti. Když povidla potřebuju, teprve dochutím badyánem, skořicí, někdy ještě přicukruji, ...:-)
OdpovědětVymazatI já ti přeji šťastnou cestu.:-)
Tedy to je ale krásný jablíčkový příspěvek.Nám letos zahrádka se rozhodla že z ovoce nám nic nevyplodí.Prostě letos odpočívá.Tak receptík schovám a využiji příští rok.Martina :o)
OdpovědětVymazatMůrko, taková domácí povidla bych hned ochutnala, mňam! :-)
OdpovědětVymazatUžij si to v Holandsku, cesta bude dlouhá, tak ať uteče co nejrychleji! ;-)
Můrko Evičko,povidla vypadají dobře a pečení v troubě ,to je dobrý nápad.Příští rok určitě vyzkouším,letos jablíček moc není .Marie
OdpovědětVymazatEvičko, tvoje povidla vypadají tedy opravdu báječně, škoda že letos nemáme jablíčka určitě bych je udělala, jenom těch osm hodin pečení mě trochu děsí!
OdpovědětVymazatEvičko máš krásný koníček, tak ať tu bitvu v Holandsku vyhrajete.
OdpovědětVymazatDěkuji za recept, určitě povidla vyzkouším.
Iva
Můrinko, tahle povidla vypadají moc dobře! Mám ve sklepě bedýnku jablíček, co dovezli naši a nějak se nemám k tomu je nějak zpracovat...tahle povidla by mohla být fajn řešením, asi je spáchám:-)
OdpovědětVymazatTak mám jablka v troubě a zkouším ty tvoje povidla. Trochu jsem ochutnala , jestli jako tam nemám něco přidat a zjistila jsem , že příště budu muset dát méně cukru. Mám asi hodně sladká jablka a připadá mi to hodně sladké. A nebo dát víc kyseliny citronové.
OdpovědětVymazat