středa 27. února 2013

Staročeské jablečné placičky

Moje milé,
 
antibiotika zabírají, byť mají docela nepříjemné vedlejší účinky. Pomalu je dobírám a vrací se mi chuť nejen háčkovat, ale také vařit a péct..
 
Měla jsem doma nějaká jablíčka, která bylo třeba spotřebovat (možná i vy co máte zahrádky, máte ještě uskladněno, možná jsou jablíčka vrásčitá a moc se vám do nich nechce, ale to jsou právě ony, které potřebujeme).
 
Recept je snadný, trošku patlala matlala, ale je zdravý, chutný a u nás silně návykový :-)
 
Připravíme si do misky:
300g hl. mouky,
1 vejce,
1/4l mléka,
80g rozpuštěného másla,
 špetku soli.
A vymícháme si těsto. Je trochu hutnější.
 
500g jablek, oloupeme vyjádřincujeme a pokrájíme na kostky
Pokrájená jablka vsypeme do těsta a pořádně promícháme.
 
Vedle si dáme ještě mističku s hl. moukou a v hrnečku rozpustíme znovu kousíček másla.
 
Polévkovou lžící odtrhneme kousek jablek obalených těstem a vhodíme do hladké mouky. Obalíme a přendáme na pečícím papírem vyložený plech. Prsty vytvarujeme placičku.
 
Pečeme na 180°C cca 10min z každé strany. Správně mají být zlatohněné sem tam s černými puchýřky.
Ihned po vytažení z trouby pomašlujeme z obou stran rozpuštěným  máslem a dáváme do misky. Jíme vlahé nebo studené, ale u nás většinou vystydnout nestačí :-)
 
Ráda tyhle placky peču, protože jsou bez přidaného cukru a jediné co tam cítíte jsou ta pečená jablíčka.
 
Závěrem bych velmi ráda poděkovala za nádherné a optimistické komentíky v minulém příspěvku. Děkuji vám, moje milé virtuální přítelkyně :-)
 
Jen krásné dny přeje s láskou
Eva♥
 
Dobrou chuť :-)
 

11 komentářů:

  1. Dobrý den Evi,
    vypadají moc pěkně. Určitě se dá dál experimentovat s druhem mouky a mít pokaždé jiné placičky :-)

    Pěkný den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den Evi,děkuji za návštěvu a milý komentář :-) Ano rozzhodně ano. Občas je dělám z celozrnné a nemají chybu :-)
      Krásné dny :-)

      Vymazat
  2. Ahoj Evičko, placičky vypadají báječně. Určitě je vyzkouším pro ty mé mlsouny.
    Jinak doufám ,že už jste na tom se zdravím lépe a nemoci už Vás doma moc netrápí.
    Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Jani, děkuji, ano je mi lépe, ikdyž to pořád není úplně ono. Děkuji zza návštěvu a milý komentář. Placičky jsou opravdu dobré .-) Tak snad si pochutnáte.papa a krásné dny:-)

      Vymazat
  3. Evi, vypadá to podobně, jako to patlala, co peču i já. Ale já tam mám i kypřící prášek a neobracím...Je ale možné, že jsem si ani nevšimla, že se to má obracet:-)). Stejně se to u nás sní..Tak přeju už jen zdraví a krásné dny. Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Věru,děkuji za návštěvu a komentík :-)U nás je to vždy jak "sekačka" :D Jakmile se uvaří upeče...stačí to tak k svačině a občas schovávám k snídani :D Měj se moc krásně a děkuju :-)

      Vymazat
  4. Evi, a já si říkala, kam ses poděla. Jsem ráda, že jsem tě zase našla. Placičky vypadají moc dobře a protože tady mám na prázdninách vnoučata, zítra je asi společně uděláme. Já někdy jablíčka na kostky přidávám do klasického těsta na palačinky (podle vzoru Betty MacDonaldové) a je to taky moc dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky babi, jsem moc ráda, že jsi zašla :-)Děkuju. Placičky budou vnoučátkům určo chutnat, byť nejsou doslazované :-) Také dělám jablečné lívanečky, tam dávám jablíčka strouhané na plátky a horké sypu skořicovým cukrem. Těch se také můžeme upapat :-) Také mám ráda Betty MacDonaldovou :-) Děkuji za návštěvu a komentík :-) Jsem moc ráda, že jsi přišla :-) papa a hezzké dny! :)

      Vymazat
  5. Placky vyzerajú mňam mňam...Evko prajem skoré uzdravenie a krásny deň.

    OdpovědětVymazat
  6. Evi tak to vypadá vís než dobře,mňam.Je dobře,že už se uzdravuješ,bude jaro tak je potřeba hodně síli:-))měj pěkný večer.Papa.

    OdpovědětVymazat
  7. Evi,tak jak jsem slíbila v mejlíku,jsem tady a opisuji receptík.Ty plcičky by mohl baštit i manžel,není tam cukr,jablíčka vydají cukkru dost.Hned je vyzkouším,no ale až zítra né teď,to by si myslel,že jsem se zbláznila.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu a milý komentář ♥