neděle 25. srpna 2013

Pečený čaj



.........v zimě chuťový ráj....
 
 
Vloni jsem napekla čajů, že jsem myslela, že se nebudou moci upít. Ale omyl! Jediný, který zbyl je pomerančový, ale to jen pro to, že nikomu nechutná :-)
 
První recept na pečený čaj jsem zveřejnila na svém starém blogu a musím říct, že je to můj nejoblíbenější čajík, ke kterému se ráda v pečení vracím.
 
Letos je však má zahrádka zdecimována slimáky a krom broskví a ostružin nemám defakto nic. Dokonce ani borůvky, kterými je keř obsypán nedozrávají, tak nevím. Mám ale doslova absťák z toho, že jsem letos - až na dvě sklenice trnek  - nic nezavařila a tak jsem do trouby vložila pekáč s letošním pečeným čajem.
Není rozhodně poslední.
 
Použila jsem pouze čerstvé ovoce a to:
 
broskve, ostružiny a jablka
 
Broskve a jablka jsem oloupala, vypeckovala a pokrájela na kousky. Přidala ostružiny aby množství ovoce dalo 1kg.
Dále jsem přisypala 650g cukru (asi jsem to přehnala, bohatě by stačilo půl kila),
3 polévkové lžíce mleté skořice,
1 citron pokrájela na kolečka navrch a šoupla pekáč do trouby.
 
Troubu jsem předehřála na 200°C .

Pekla jsem asi 50 min, horké plnila do čistých skleniček a víčkovala horkými vyvařenými víčky.
Holky, pak jsme s dětmi vzali lžičky a pěkně ten pekáč vyškrábali!
To byla dobrota!!!!

 
Milé čtenářky, milé návštěvnice moc vám děkuji za krásná slůvka v komentářích.
Děkuji za váš čas trávený u mne.
S láskou
♥Eva♥


 

10 komentářů:

  1. Evičko, díky za super recept! Do pečených čajů jsem se chtěla pustit taky, ale nikde jsem nenašla ten pravý, vyzkoušený :o) a nic si z toho ovoce nedělej, máme to stejné, buď slimáci, nebo srnky (mají skrz naší zahradu průchoďák, plot neplot) anebo to nezraje: všechno sice barevné, ale kyselé... měj se krásně, L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Lení, no je to opravdu velká dobrota. Já si pečené čajíky v zimě přidávám třeba i do svařeného vína. Jen tak trošku a to je pak teprve lahůdka :-) Ty srnky v zahradě trochu závidím, ale přeci jen od tchýně vím, jaké dokáží napáchat škody ...Měj se moc krásně a děkuju, že jsi se zastavila :-) papa Eva

      Vymazat
  2. Evi, skvělý tip ... broskvemi mě zásobuje tchán, ostružiny mám a jablka někde schrastím. A další letošní druh čaje bude na světě. Já mám letos meruňkový a lesňozahradnickou mišmaš.
    Krásnou neděli .... Věra
    P.S. Zvu tě k sobě n blog ... jestli máš ráda blogové výměny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Věru, tak mi letos jen tak 10 meruněk, aby se neřeklo a ty ještě spadli :( Ale vykrájela jsem je a udělala dětem koktejl. Mám moc ráda výměny, ale nevím zda už není pozdě...trochu nestíhám :(
      Děkuji za milou návštěvu Věru :-)

      Vymazat
  3. Evi o slimácích mi ani nevykládej, u nás úřadujou taky, a ve velkým :-((
    A s čajem teda lákáš ... asi se do něj pustím:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako viď! Potvory slizký! My u nás udržujeme ježky...bydlí nám na zahradě a oni jediní se živí vajíčky slimáků (taková ta hnusná pěna na kytkách, takže je tu hýčkám skoro víc než manžela :D A čajík určitě vyzkoušej, je vynikající :-) Děkuji za milou návštěvu :-) papa

      Vymazat
  4. O pečenom čaji som už počula, ale som ho nerobila. Krásne si ma Evi navnadila. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrejko ahooj :-) Určitě vyzkoušej. Z kila ho jsou tak 4-5 skleniček a když nebude chutnat (čemuž nevěřím) je to milý dárek :-) Děkuji za milou návštěvu a měj se moc pěkně :-) papa

      Vymazat
  5. Evi,odkaz na Tvůj blog s receptem na broskvový pečený čaj jsem našla u Věrky,ráda vyzkouším :-),ten z různých druhů ovoce jsem už připravovala několikrát a většinu vždy rozdám jako vánoční dárečky,tak bude letos změna :-),
    Hezké dny babího léta Jitka

    OdpovědětVymazat
  6. ´Mňááám pečený čaj. Taky ho mám plnou polici. Dělám ho ze všeho co mi přijde pod ruku.Letos i z bezinek. Moc dobrý je i ze švestek a když přidáš kousek přezrálého ananasu, nemá chybu.:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu a milý komentář ♥