... k rychlému obědu.
Za burácení větru se za okny střídá slunce s černo fialovou oblohou a deštěm.
Po práci potřebuji jen rychlý oběd a vyrazit vstříc odpoledni.
Ve špajzu se ukrývá dýně hokaido ze zahrádky.
Na polévku je jí málo, ale rozhodla jsem se jí upéct.
Kdo má chuť, může zkusit.
K dýni klidně přidejte navíc česnek a kmín.
Já se musím tentokrát obejít bez, protože jdu k lékaři a mít dech prosycen česnekem, mohl by si myslet, že ho považuji za upíra.
Receptů na pečené dýně je mnoho.
Tak jako chutí a dýní :-)
Připravte si:
1 dýni hokaido
kousek zázvoru
olivový olej
hrubozrnnou mořskou sůl
čerstvě mletý barevný pepř
čerstvou majoránko
(podzim nám přeje, ještě je jí na balkoně dost)
Do zapékací mísy nalijte tak 3 polévkové lžíce olivového oleje.
Dýni rozkrojte, zbavte vlákének a semen a pokrájejte na kousky asi 2,5 cm silné.
Kousky vhoďte do zapékací mísy a promíchejte z olejem.
Zázvor oloupejte, je ho třeba asi 1 cm, nakrájejte na slabá kolečka a nakonec na nudličky.přidejte k dni, promíchejte, posolte, opepřete a dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C
Já pekla hodinu, ale dbejte zkušeností s vlastní troubou.
Posledních 10 minut jsem šoupla zapékací mísu pod gril na 200°C a když začala dýně zlátnout, bylo hotovo.
Přendala jsem na talíř, posypala čerstvou majoránkou,solí a zakápla olejem.
Ukrojila kousíček čerstvého chleba a s chutí se pustila do toho.
Vynikající a zdravý oběd!
Dýni lze dát i jako přílohu ke grilovanému nebo pečenému masu. Tady bych se přikláněla za výraznější dochucení.
Dobrou chuť!
S láskou Eva
♥
Moc ráda bych si tě přidala do oblíbených( i jsem to zkoušela ), ale nějak se mi to nevede. Když jsi byla na Blogu tak to problém nebyl, ale s blogspotem mi to nějak nefunguje. Ale myslím, že i tak není vzájemná návštěva na škodu. měj se krásně a přeju krásný advent. Hanka
OdpovědětVymazat