... jablečno - javorový koláč.
Po měsíci jsem se v neděli odvážila na něco snadnějšího do kuchyně.
Ještě mám problém s větší námahou, vždy mě začne bolet čelist a ucho.
Takže jsem se rozhodla pro jablečný koláč, podle Anabell, které jsem úplně propadla, stejně jako před nějakou dobou Nigelle.
Koláč je snadný a s kopečkem šlehačky nebo zmrzliny prostě nepřekonatelný.
Bohužel jsem nestihla fotku na talíři.
Rodina jásala, že se zase začíná péct a byli rychlejší než blesk :-)
Když mluvím o blesku, také u vás byla ve čtvrtek tak veliká bouřka??
Ale honem zpět ke koláči!
Na jeden koláč si připravte:
100g másla
0,5hr hnědého cukru
trochu nastrouhané pomerančové kůry
0,5 lžičky mletého hřebíčku
2 lžíce javorového sirupu
8-10 jablek - oloupaných, vyjádřincovaných a pokrájených na čtvrtky, pak na silnější plátky 0,5 -1cm
1 listové těsto rozválené
pánev co může do trouby
***
Rozehřejte troubu na 220°C
Pánev položte vzhůru nohama na těsto a ořízněte ho na míru. Já mám pánve z Ikea, musela jsem nastavovat těsto :-) Kulatý plát strčte vychladit do lednice a připravte karamel.
Na pánvi nechte zvolna rozpustit máslo, až se začnou dělat malé bublinky, přisypte ostatní ingredience a javorový sirup.
Míchejte až se svaří karamel.
Tak asi 5-6 min.
Vypneme.
Na něj přidáme nejširší stranou jablka a naskládáme je hustě k sobě.
Do mezírek dáme menší kousky jablek.
Vložíme na 15 min do vyhřáté trouby.
Po 15 minutách vytáhneme a překryjeme vychlazeným plátem těsta.
A šoupneme zpět na 15 min.
Po upečení vytáhneme a necháme 20 min odstát. Poté pánev přiklopíme talířem a koláč na něj vyklopíme. Nechte tak minutu stát, než pánev sejmete.
Nu a je hotovo!
Trochu kalorická bomba, ale fantastická ...a nejí se denně, tak proč ne :-)
Podávejte s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny :-)
No a pak musíte být hodně rychlí :-)
Jinak zmizí jako ten náš :-)
Krásné pondělí přeje
♥
Eva
mnam
OdpovědětVymazatVypadá krásně, recept si uložím. Krásný den :)
OdpovědětVymazat