pondělí 18. dubna 2016

Tarte tatin aneb ...




... jablečno - javorový koláč.

Po měsíci jsem se v neděli odvážila na něco snadnějšího do kuchyně.
Ještě mám problém s větší námahou, vždy mě začne bolet čelist a ucho.
Takže jsem se rozhodla pro jablečný koláč, podle Anabell, které jsem úplně propadla, stejně jako před nějakou dobou Nigelle.

Koláč je snadný a s kopečkem šlehačky nebo zmrzliny prostě nepřekonatelný.
Bohužel jsem nestihla fotku na talíři. 
Rodina jásala, že se zase začíná péct a byli rychlejší než blesk :-)

Když mluvím o blesku, také u vás byla ve čtvrtek tak veliká bouřka??

Ale honem zpět ke koláči!



Na jeden koláč si připravte:

100g másla
0,5hr hnědého cukru
trochu nastrouhané pomerančové kůry
0,5 lžičky mletého hřebíčku
2 lžíce javorového sirupu

8-10 jablek - oloupaných, vyjádřincovaných a pokrájených na čtvrtky, pak na silnější plátky 0,5 -1cm
1 listové těsto rozválené

pánev co může do trouby

***

Rozehřejte troubu na 220°C
Pánev položte vzhůru nohama na těsto a ořízněte ho na míru. Já mám pánve z Ikea, musela jsem nastavovat těsto :-) Kulatý plát strčte vychladit do lednice a připravte karamel.

Na pánvi nechte zvolna rozpustit máslo, až se začnou dělat malé bublinky, přisypte ostatní ingredience a javorový sirup. 
Míchejte až se svaří karamel. 
Tak asi 5-6 min. 
Vypneme.
Na něj přidáme nejširší stranou jablka a naskládáme je hustě k sobě. 
Do mezírek dáme menší kousky jablek.
Vložíme na 15 min do vyhřáté trouby.
Po 15 minutách vytáhneme a překryjeme vychlazeným plátem těsta. 
A šoupneme zpět na 15 min.

Po upečení vytáhneme a necháme 20 min odstát. Poté pánev přiklopíme talířem a koláč na něj vyklopíme. Nechte tak minutu stát, než pánev sejmete.
Nu a je hotovo!
Trochu kalorická bomba, ale fantastická ...a nejí se denně, tak proč ne :-)
Podávejte s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny :-)

No a pak musíte být hodně rychlí :-) 
Jinak zmizí jako ten náš :-)

Krásné pondělí přeje 


Eva




2 komentáře:

Děkuji za vaši návštěvu a milý komentář ♥