sobota 8. září 2018

Domácí máslo...




V dobách, kdy kostka másla stála 70,-Kč se rozhodla jedna (mladá :-) ) žena vyrobit své vlastní.



Jako bych psala román :-)
Po té co se mi omylem přešlehala smetana na dortový krém, jsem máslo vyrobila a opravdu nezabralo moc času. 
To byl také důvod, proč na něj nikdy nedošlo doma.
Jenže i máslo v marketu stojí 50,- Kč a tak jsem večer tedy vzala dvě smetany bez přidání ničeho dalšího a vyšlehala si své další domácí. Po tom prvním se totiž zaprášilo.

snídaně stála za to :-)

Pokud ještě stále váháte, jako jsem váhala já, nafotila jsem postup a doporučuji zkusit.
Kupujte jen čistou smetanu, někdy mají v sobě různé látky pro dlouhou trvanlivost a podobně. Ty nekupujte.

Co je potřeba:

2 smetany ke šlehání min 30% 
šlehač

Smetany vlijte do mísy a začněte šlehat

Nejdříve na menší rychlost...

Smetana houstne a my můžeme trochu přidat na rychlosti

Vyšlehaná pevná smetana, ale šleháme stále dál

Začíná hrudkovatět, doporučuji sledovat a po té trochu ubrat rychlost,jinak máte ohozenou půlku kuchyně

Tekutina, kterou vidíte je podmáslí, je pěkně mléčné a moc dobré.
Tak hrouda másla se koupe v pořádné dávce podmáslí a my ho pěkně scedíme. 
Máslo je velmi měkké a tak nedoporučuji ho jen vyklopit do síta. 
Vystelte síto plenou nebo plátýnkem, sceďte podmáslí do hrnečku .
Teď si připravíme do mísy ledovou vodu s kostkami ledu a máslo do ní vhodíme.


poslední voda po vyprání másla

Hněteme, tím ho propereme a zbavíme zbylého podmáslí. Vodu několikrát vyměníme a proplachujeme dokud nebude voda čirá.
Kdybychom toto proplachování neudělali, máslo by se brzy zkazilo, špatně by se roztíralo a mělo brzy pachuť.
Pak ho trochu v rukách stiskneme a dáme do krabičky.
Já krabičku vystelu kuchyňskou folií a zabalím.
Dáme do lednice a HOTOVO.

v hrnečku je podmáslí, dobré je samotné, ale třeba s kakaem...není také k zahození :-)

Přeji vám krásnou sobotu, já dnes zavařuji a tak utíkám zpět k plotně.

Hezký den
💓
Eva


3 komentáře:

  1. To jste nemusela ani psát...Známe skoro všichni ne

    OdpovědětVymazat
  2. Domácí máslo jsem ještě nezkoušela, ale musí to být dobrota .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano je a velká. Zdálo se mi hodně pracné a protože kupuji máslo na trhu, neměla jsem proč ho zkoušet. Až omyl, mi ukázal , že tak pracné není a příprava netrvá dlouho. Měla jsem z něj radost. Máslo na pečení kupuji v marketu dál, ale sleduji ceny ����

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu a milý komentář ♥