středa 5. září 2018

Povidla ...




... pečená v troubě.




Receptů na dobrá povidla je mnoho.
Hlavně v zimě pečeme kynutá těsta, od buchet přes koláče po záviny, a povidel máme docela velkou spotřebu.

A když moje milá kolegyně potřebovala odlehčit svému stromu, pod jehož plody se lámaly větve, byla jsem jí vděčná.

A zbylo i na povidla!



Pojďme na recept:

3 kg švestek (omyjeme,o vypeckujeme)

750 g  cukru krupice

125 ml octa

1 lžička mleté skořice

100 ml rumu

Nejprve začneme tím, že omyté a vypeckované švestky vložíme do velkého hrnce. Zalijeme octem a zasypeme cukrem.
Přiklopte poklicí a dejte na chladné místo. Nechte přes noc odstát,
Švestky pustí krásně šťávu.
Druhý den hrnec přemístíme na plotnu a zhruba hodinku vaříme. Občas promícháme.

Troubu předehřejeme na 150°C a horkou směs opatrně přelijeme do velkého hlubokého pekáče 
( používám starý smaltovaný na husu), aby se voda dobře odpařovala.
Vložíme do trouby a pečeme zhruba 3 hodiny.
Nemícháme
Po třech hodinách směs rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme skořici a po troškách rum, který dobře rozmícháme. 



Povidla plníme do vyvařených sklenic, zavíráme horkými víčky a stavíme dnem vzhůru.

Ze třech kil švestek mám 4 sklenice od Moravanky :-)

Těším se, že si vaření, tedy pečení, povidel užijete a v zimě se budete olizovat až za ušima.

Krásné dny přeje

💓

Eva

2 komentáře:

Děkuji za vaši návštěvu a milý komentář ♥